Akademinin kendi çalışması bu başlık altında verilecektir. On dört hafta olarak planlanan eğitimler, iki bölümden oluşmaktadır. İlk bölüm, bilimsel hazırlık çalışmalarından ibaret olup 9 haftalık bir eğitimden ibarettir. Epistemoloji, bilgi sosyolojisi ve kaynakları; bilimin doğası ve bilim felsefesi; araştırma okuryazarlığı gibi konu başlıklarının yer aldığı bölüm, üniversitelerimizde alanında uzman hocalarımız tarafından verilecektir. İkinci bölüm ise, rehberlik aşamasıdır. Bu bölümde de, proje/bildiri/makale gibi akademik metin yazma; panel/sempozyum/çalıştay planlama ve tasarlamaya ilişkin sunumlar, örnekler verilecektir. Tüm bu çalışmaların sonunda katılımcılardan akademik metin yazmaları ve etkinlik tasarlamaları istenecektir.

Kimilerimizin yalnızca yaşadığı, kimilerimizin sadece doğduğu, kimilerimizin de hasbelkader bulunduğu bu şehir, hem nev-i şahsına münhasır hem de tüm kültürlerin buluştuğu kucaklayıcı bir niteliğe sahip. Bir okul esasen…

«İstanbullu olmasak da bu şehri layıkıyla yaşamayı bilmeliyiz.» düşüncesinden hareketle Akademimiz bünyesinde İstanbul Atölyesi açmayı planladık. Zira bu sayede katılımcılarımızın hem yaşadıkları şehri yakînen tanımalarına imkân tanımış hem İstanbul’u tarihi/coğrafyası/efsaneleri/hikâyeleri/mimarisiyle alanında uzman olan akademisyenlerden eğitim almasını sağlamış hem de edindikleri/öğrendikleri bilgileri pratiğe dökme imkânı tanıyarak ‘İstanbul’u nasıl yaşayabilirim veya anlatabilirim?’in cevabını bulmalarını kolaylaştırmış olacaktık.

Bu çerçevede atölyemizin iki aşamadan oluşması planlandı:

İlk aşamada eğitim seminerleri yer almaktadır. Söz konusu seminerleri çeşitli üniversitelerimizde ya da kurumlarımızda görev yapan ve İstanbul ile ilgili çalışmaları olan akademisyenlerimiz verecektir.

İkinci aşamada ise, Haliç ve Boğaziçi’ne iki tur düzenlenecekve bu turlarda gezilen mekânın tarihi, coğrafyası, florası, faunası, mimarisi, kültürel özellikleri gibi daha önce seminerlerde verilen konu başlıkları üzerinden tanıtım gezisi yapılacak ve katılımcılara örnek bir çalışma sunulacaktır. Katılımcılar, tüm bu çalışmalar sonunda ve edindikleri bilgiler ışığında İstanbul’un herhangi bir mahallesi, semti, mekânı ve/veya tarihi anıtsal eserini tanıtacakları bir gezi tasarlayacaklardır. Ardından hazırladıkları çalışmayı sanal ve/veya gerçek ortamda sunacaklardır.Dileyen katılımcılar İstanbulile ilgili makale hazırlayıp yayımlayabilecektir.

 İstanbul Atölyesine Kimler Katılabilir?

İstanbul’u «Seven», «Tanımak» ve dahası «Yaşamak» isteyen akademi katılımcılarına açık olacaktır. Ancak okullarda kulüp çatısı altında gezi yapmak ve İstanbul’un tarihini ve coğrafyasını tanıtmakla nispeten mükellef olan Tarih ve Coğrafya öğretmenlerine öncelik tanınacaktır. Atölyenin kontenjanı 30 kişiyle sınırlı olacaktır.